Uzmanlar 4.5’lik deprem hakkında ne dediler

Uzmanlar 4.5’lik deprem hakkında ne dediler Uzmanlar 4.5’lik deprem hakkında ne dediler
A- A+
Reklam

Dün ilimizde yaşanan 4.5 şiddetinde depremin ardından toplam 10 tane artçı deprem yaşandı.

Gerçekleşen ilk depremin ardından en büyüğü 2.5, en küçüğü 1.2 olan 10 tane artçı deprem gerçekleşti. Son gerçekleşen 1.8’lik artçı deprem ise sabah saatlerinde hissedildi.

Dün yaşanan 4.5 şiddetindeki deprem sonrası can ve mal kaybı yaşanmazken, Bolu’da çok sayıda vatandaş da depremin etkisiyle kendilerini dışarı atarak, saatlerce evlerine giremediler.

Kuzey Anadolu Fay Hattında bulunan Bolu’da yaşanan dünkü deprem sonrası bir kere daha görüldü ki deprem, Bolu’nun gerçekliği ve Bolulular olarak da bu gerçekle yaşamayı öğrenmemiz gerekiyor.

Öte yandan Bolu’da yaşanan 4.5 şiddetindeki deprem sonrası bilim adamlarında da peş peşe açıklamalar geldi.

Deprem Bilimci Prof. Dr. Naci Görür; “Bağışlar, Bolu’da 4,5 deprem oldu. MTA canlı fay haritasında bir fay yok ama ben sanki burada kabaca KAF’a paralel bir fay görüyorum. Elbette ki KAF zonunda, sevgiyle” ifadelerini kullandı.

Jeoloji Yüksek Mühendisi Dr. Ramazan Demirtaş; “Deprem #Bolu havzasını kuzeyden sınırlayan ikincil kısa bir kırık üzerinde oldu. Aynı yerde benzer büyüklükte #deprem olmuştu.

Deprem 1944 depremini üreten KAFZ ana kolu-Gerede-Bolu segmenti üzerinde olmadı”

Jeoloji Mühendisi Prof. Dr. Osman Bektaş; “14.10.2023 M 4,5 BOLU DEPREMİ Marmara’da Kuzey Anadolu Fayının kuzey kolu üzerinde, 1509,1766,1894 tarihsel depremlerinde olduğu gibi batıdan doğuya doğru stres transferine bağlı olarak gelişen 1912,1963,1999,2022,2023 deprem serisinin bir devamıdır.”

“BOLU FAYLARI VE DEPREMLERİ MTA Diri fay haritasında her ne kadar Bolu havzasının kuzeyinde ayrıntılı faylar görülmese de uydu görüntülerinde olası faylar izlenmektedir. Bu fay zonunda 16 Mart 4,8 ve 14 Ekim 4,5 2023 depremleri batıdan doğuya stres transferiyle gelişmiştir.”

Yorum yazın

Yorum yazmalısınız
İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
UYARI : Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. Ayrıca suç teşkil edecek hakaret içerikli yorumlar hakkında muhatapları tarafından dava açılabilmektedir.
Manşet haberler